Uusi blogi osoite!

Uusi blogi osoite!
Blogi on muuttanut!

maanantai 25. marraskuuta 2013

Jarmo Hastin triathlonleiri 22. - 24.11.2013

Perjantaina


Lähdin töistä ajoissa kohti Nokiaa jossa leiri pidettiin. Lähdin ajoissa senkin takia, että ehdin majottua rauhassa ennen ensimmäistä luentoa. Majoitus oli Nokian Edenissä, mikä oli ehkä vähän turhan pramea paikka, huomasin sitten jälkeenpäin, että nokian keskustassa olisi ollut myös hotelli jossa olisin voinut majailla. Kun ei niitä kylpylä palveluita tullut käytettyä juuri ollenkaan. Mutta takaisin itse avauspäivään.

Luennot olivat Nokian lukion luokkatilassa
Iltamme alkoi sillä, että piedettiin hieman luentoa uintitekniikasta ja pidettiin vapaata keskustelua yllä. Jamo kertoi omasta urastaan jonkin verran ja leirin toinen ohjaaja Simo Hillo esitteli myös itsensä ja kertoili vähän omista tekemisistään. Käytiin läpi myös heiman termistöä, mitä tarkoitetaan lättäreillä, zoomereilla ja pullareilla. Osalle kaikki olivat uusia termejä, itselle nuo zoomerit oli uusi termi. Aina puhunut räpylöistä, tai katkaistuista räpylöistä.
Itsellä oli kauhea hinku altaaseen, olihan tuossa ollut jo pitkä työpäivä takana ja olisi kiva jo pulahtaa uimaan.

Uimahallilla

Aloitimme ennen altaaseen menoa venyttelemällä, mikä oli erinoimainen asia. Opin ihan uusia venytyksiä, joita jatkossa tulen aivan varmasti käyttämään. Lattiaa vasten on hyvä venyttää montaa eri lihasta. Jopa rintalihaksia. Pyöriteltiin myös käsiä jotta saatiin kroppaa enemmän auki ennen uimaan menoa. Tämän jälkeen altaaseen, jes! Vihdoinkin! Itselle tuo uiminen on niin hauskaa tällä hetkellä, että vaikka mitä treeniä mulle paiskataan käteen, niin silti oon siellä altaassa hymyillen. Ainoa asia mikä saa naaman mutrulle on krampit, jos niitä tulee. Perjantaina pyrittiin lähinnä katsomaan mikä taso leiriläisillä uinnissa on, ja sen mukaan sitten edettiin. Tehtiin drillejä lähinnä ja hyviä juttuja siellä oli, mutta ei hirveästi uusia asioita, ainakaan itselle ei ollut kauheasti uusia asioita. Mutta oli sellaisia asioita mitä ei ole pitkään aikaan edes ajatellut, kuten ote vedestä. Potkujen määrästä käytiin paljon keskustelua, ja tuon keskustelun tuloksena ymmärrän nyt paljon paremmin kaksitahti potkua, joka itselleni on vähän vieraampi tapa, kun itsellä tuppaa menemään kuusi-tahti-potkuna tuo altaassa uinti.

Tuon treenin jälkeen kun pääsin hotellille oli kyllä sellainen fiilis, että miten ihmeessä tässä muka saa nukahdettua? Kroppa pörää kovilla kierroksilla ja kyllä uni tuli silmään hirvittävän myöhään vasta n. klo 02:00 voin väittää nukahtaneeni.

Lauantai

Vielä hymyilyttää, ja löyty se batterykin jostain.

 Aamu sitten alkoi hotelliaamiaisella, mikä on siis parasta aina! Aamiaisella oli muitakin leiriläisiä ja
siinä vähän fiiliksiä vaihdettiin. Itse lähdin sitten kiireen vilkkaa kohti jumppakulmaa, kun itseni oli pakko kyllä käydä sitä batteryä ostamassa, pikkasen jos siitä sais sitä virtaa kroppaan. 

Aamu aloitettiin Spinningillä, tuolla salilla spinning pyörät olivat todella omituisia. Niiden ohajustanko oli jousitettu ja liikkui puolelta toiselle. Siinä oli harvinaisen hankalaa harjoitella aero-asentoa. Tuo spinning oli kevyt harjoitus, lähinnä valmisti tuota juoksulenkkiä varten, herätti oikein kivasti. Sykekäppyrää tuosta spinningistä.




Juoksu treenit

Juoksussa lämmiteltiin n. kilometrin verran juoksemalla rauhallisesti, ja sen jälkeen aloitettiin harjoittelemaan tekniikkaa, missä tuo painopiste olikin siis. Nämä juoksun tekniikka harjoittee olivat sellaisia mistä pidin ihan mielettömästi. Ensin loikkien eteenpäin ja sitten siitä juoksuun, tämä aktivoi juoksuaskelta enemmän päkiälle. Rytmi/motoriikkaa harjoittelua nostaen polvia, tai kantapäätä takalistoon. Yksi mikä oli myös todella kiinnostava oli kun tavallaan kesken juoksun hypättiin ilmaan ja ikäänkuin potkastiin taaksepäin ilmassa.

Lähtö juoksutekniikka treeneihin, luonnollisesti juosten.

Kun sitten treenin päätteeksi lähdimme ylämäkeen loikkimaan tuli mieleen ne ajat kun salibändyä pelasin maalivahtina aikaisemmassa elämässä. Yllättävän tärkeä treeni tuo ylämäkeen loikkiminen salibändy maalivahdeille. Tämän jälkeen lähdettiin lounastamaan kanapastaa jonka jälkeen oli taas luennon vuoro.

Luento 2

Itsellä oli todella raukea olo ja mieli olisi vetänyt päikkäreille. Mutta eihän se käynyt. Luennolla käsiteltiin sitä millaisia harjoituksia kannattaa vetää milloinkin. Eli mitä tehdään harjoituskaudella, mitä kisakaudella jne. Itselleni antoisinta oli ymmärtää miten treenaaminen vaikuttaa. Eli kunto laskee kovissa treeneissä kun kroppaa rasitetaan. Tämän jälkeen kun kroppa saa levätä tuo kunto alkaa palautumaan ja se palautuu sitten tavallaan "yli" sen aloitus tason, jolloin taas on hyvä treenata lisää. Varsinkin kovien treenien jaksotus pitäisi olla tämän mukaista. Tästä opinkin sen, että omaa leposykettä tarkkailemalla tuon tietää sitten milloin se kroppa on palautunut. Tänä aamuna rankan treeni viikonlopun jälkeen itsellä leposyke oli 62.

Tämän jälkeen suunnattiin takaisin kuntosalille ja aloitettiin kuntopiiri. Tulipahan tutuksi monta uutta liikettä, joista kaikki vei vaan mehuja miehestä. Ajatus tuon kuntopiirin (ks. rääkin) jälkeen oli se, että miten tässä nyt enää jaksaa uida? Kroppa oli todella väsynyt ja tiesin, että illan uinnissa kuvataan uintia. Noh, ainakin siitä tulisi sitten rehellistä tietoa tekniikasta kun sen vetää väsyneenä.

Uinti II

Elikkä nyt sitten saatiin kuvattua sitä uintia. Itse olin kolmantena listassa, meillä oli lista minkä mukaan mentiin kuvattavaksi. Itsellä oli lähes saman tein kramppeja pohkeissa kun altaaseen pääsi. Mutta kyllä ne helpotti ennen kuin kuvattiin tuota uintia. 



Video 1

Tässä meni kaikki muu todella hyvin, paitsi jalat. Pitäisi saada lähemmäksi pintaa, mielellään rikkomaan tuota pintaa. Mutta hyvää oli vartalonkierto, liuku ja ote vedestä. Käden vedosta ei niin hirveästi puhuttu, mutta itsellä on siitä tunne, että hyvin sekin menee. Ihan käsivedon loppu osa voisi olla parempi.





Video 2

Tässä sitten korjasin tuota jalan potkua. Se onnistuu kyllä, mutta vaatii todella paljon keskittymistä tuohon keskikroppaan. Itse vähän mietin, että hajooko tässä sitten tuo käsiveto kun keskityn keskikroppaan niin intensiivisesti.



Kuvaamisen jälkeen takaisin altaaseen, tarkoitus oli tehdä vielä 3 x 5 x 100m. Yksi 500m setti lättäreillä, yksi pullarilla ja yksi vielä zoomereilla. Itsellä jäi tuo viimeinen tekemättä kun molemmat pohkeet alkoi kovasti krampaamaan. Jätin uinnit sitten siihen ihan seuraavaakin päivää silmällä pitäen. Oli tieto, että tullaan heti aamusta takaisin altaaseen. Hotellilla vietin sitten illan rakkaan vaimoni kanssa, illallisella tapasimme muita leiriläisiä Pekan ja Niinan. Itsellä ei ollut sillä hetkellä yhtään sellaista fiilistä, että vielä menisi veteen kun krampit oli niin tuoreessa muistissa. Lähinnä istuin hotellihuoneessa sängyllä kompressio housut jalassa. Toivoen, että edes vähän palautuisi huomista varten.

Sunnuntai


Hotelliaamiainen jäi tällä kertaa haaveeksi kun en ollut tajunnut sitä erikseen tilata. Tuo aamiainen kun sunnuntaisin alkaa klo 8:00 ja siihen aikaan piti olla jo altaassa. Tällä kertaa oltiin märkäpuvuissa altaassa ja itse olin siellä ensimmäisenä uimassa. Siitä on ollut niin kauan kun viimeksi on märkäpuvussa uinut, että kyllä se oli taas ilo. Liuku on ihan mieletön märkäpuvussa, mahtavuutta! Se mitä sitten treenattiin oli lähinnä sitä miten se märkäpuku auttaa uinnissa ja myös sitä millaista on peesissä uinti. Ainoastaan se, että tuo allas oli 25m harmitti. Varsinkin märkäpuvulla tuo on vaan liian lyhyt allas, muutama veto ja taas on altaan päässä ja pitää kääntyä. Yksi hauska harjoitus oli pareittain tehtävä harjoitus. Toinen hoitaa käsivedot, ja toinen potkut. Eli nilkoista kiinni ja etummainen kauhoo menemään ja takimmainen potkii. Takimmaisena ollessa huomasin tuon hapenoton olevan hieman haastavaa...

Spinning ja body balance

"Murojoo, Murojoo!"
Loppuun oli sitten taas sitä spinningiä ja tällä kertaa oli intervalli meinikiä luvassa. Tehtiin pari rankempaa 15 minuutin settiä ja vieläkin kaikuu päässä Jamon "Murojoo, murojoo!" huuto. Tuo body balance harjoittelu oli taas sellainen uusi tuttavuus jossa tehtiin paljon staattisella lihasjännityksellä harjoituksia. Se oli kuulkaa rankkaa. Joku siellä puhui jostain lempeestä lopetuksesta, mutta itse en siihen törmännyt. Nyt tätä kirjoittaessa vatsalihaksissa tuntuu, että on taas jotain tehnyt oikein! 

Lopuksi

Leiristä jäi oikein hyvä maku suuhun, varmasti menen uudestaankin kunhan vaan tällainen uudestaan järjestetään, varsinkin jos painopiste on pyöräilyssä ja juoksussa. Kuten oon aikaisemminkin täällä blogillakin tuonut esille, niin uin tällä hetkellä todella paljon ja se on mielekästä, niin tuolla leirilläkään ei varsinaisesti tullut uintiin paljon mitään uutta. Se oli enemmän hyvää kertausta, mikä sekin on aina tarpeen. Toistoo toistoo toistoo! 

Iso kiitos menee leirin järjestäneelle Pedart Oy:lle, Jamolle, Simolle ja Tuijalle. Kuin myös koko porukalle, kaikki oli hyvällä motivaatiolla tullut leirille opin teiltä varmaan saman verran kuin Jamolta ja Simolta, kiitos siis teille kaikille myös!



Tällä porukalla oli todella hyvä treenata!


5 kommenttia:

  1. Tosi kiva rapska triathlonleiri-viikonlopusta ja mielenkiintoselta vaikutti! Oisin itekkin tullut tuonne jos se ois ollu A) lähempänä tai B) toisena ajankohtana :D Oot saanu varmasti paljon hyviä vinkkejä ja neuvoja jatkoon harjotuksia ja kisojakin ajatellen, tosi hieno homma, jes!

    VastaaPoista
  2. Kyllä tuo musta vähän kyynärpää edellä tulee tuo veto. Ote kiinni ja vettä taaksepäin.

    VastaaPoista
  3. Jep, Teron silmät on tarkemmat kuin omat. Nyt kun on pari yötä nukkunut niin näinkin tuon saman heti mitä Tero tuossa sanoikin.

    Hanne: Kiitti, ja oli todella mielenkiintoista! Pari innostunutta tolla leirillä oli tullut ihan tuolta rovaniemeltä asti. ;) Kyllä tommosesta saa todella paljon niitä pieniä vinkkejä kisojakin ajatellen, kun on just Hastin kaltainen konkari jolta kysyä. Tietysti muilta leiriläisiltäkin tuli todella hyvä neuvoja, itsellä kun niitä startteja ei vielä ole ihan hirveästi kertynyt.

    VastaaPoista
  4. Uintivideot on raakoja :) Sitä on joskus kuvitellut, että ihan hyvin menee, kunnes on nähnyt itsensä.
    Leiriltä jäi kyllä hyvä fiilis!

    VastaaPoista
  5. Jotenkin kiva tunne kuitenkin painua takaisin altaaseen ja tekemään tekniikka drillejä. :) Mun mielestä koko touhussa pysyy mielekkyys kun löytyy koko ajan jotain mitä kehittää paremmaksi, oli sitten kyse uinnista, juoksusta tai pyöräilystä...

    VastaaPoista